Moduláris notebook

Az innováció jó dolog, főleg, ha tényleg hasznos dologgal áll elő. És lőn, moduláris notebook. Sajnos még csak terv. Már csak a 3D kijelző kell hozzá és teljes az élmény.

img Mindig is szerettem a jövő számítógépére vonatkozó elképzeléseket. Ha csak néhány filmen vagy könyvön végigtekintünk - Aeon Flux, Star Trek, stb. - a legszembetűnőbb, hogy mind elegáns, szép és a kijelző lebeg a levegőben. Persze emellett észrevehetjük, hogy a filmalkotók által elképzelt jövőben a legtöbb esetben PDA-szerű ezközök vannak az egyes személyeknél, és centralizált, központi számítógépek a többi feladatra, de ez már egy másik kérdés.

Az egyik legelterjedtebb elképzelés a levegőben lebegő, sokszor 3D megjelenítő. Ezekre most is rengeteg terv van1, kérdés, hogy vajon melyik az, ami majd áttöréshez vezet. Szerintem a forgatott tükör alapon működő már most működőképes2, igaz nem tudom, mennyire hangos.

A megjelenítő azonban csak a gép egy része, hiszen rendelkeznie kell még rengeteg más képességgel is. Az egyik kedvencem a tollakból álló gép ötlete volt.
Nem tudom, mevalósította-e valaki, hiszen mára egyáltalán nem lehetetlen az elképzelés: kivetített billentyűzet már van3, wireless USB már van4, pendrive meg már régóta van. imgimg img

Nemrég megjelent egy ezeknél sokkal konzervatívabb, mégis ígéretes ötlet: moduláris notebook. Minden notebook tulajdonos tisztában van vele, hogy a gépe nem áll a fejleszthetőség csúcsán. Az egy dolog, hogy a minél-kisebb-annál-drágább elv miatt vastag pénztárca kell hozzá, sokszor hiába lenne meg a pénz: a gép úgy van összerakva, hogy semmi sem cserélhető benne. Ezért egy innovációs csapat egy olyat ötletet mutatott be ami hasonló a multibay elvéhez, azonban a gép összes alkatrészét így építené be.
Azt hiszem, ennek az előnyeit nem kell ecsetelnem, beszéljenek inkább a képek.

img
img
img
img
img
img
img
img
img
img

Ezek után kíváncsi vagyok, megvalósítja-e valamelyik gyártó, és ha igen, akkor mikor.


  1. http://en.wikipedia.org/wiki/3D_display

  2. https://www.youtube.com/watch?v=FF1vFTQOWN4

  3. http://www.celluon.com/index.html

  4. http://en.wikipedia.org/wiki/Wireless_usb