Industrial PC-t mindenkinek!

Industrial: zene, gyárak, ipar, Csepel Művek, loft lakás - pedig a hi-tech, a nagyon drága fejlesztések és fantasztikus ötletek világa is ugyanez. PC: ilyenje mindenkinek van. Vagy ha nem, hát előbb-utóbb lesz. Képzeljük magunkat valamelyik sci-fibe; teljesen mindegy, hogy az a Gattaca sterilsége, vagy a Blade Runner savas esője, rögtön észrevesszük, hogy jelenlegi PC-nk nem ide termett - az industrial PC-k viszont igen.

Az industrial ebben az esetben maximálisan a hi-techre értendő. A közelmúltban jártam egy kiállításon Németországban, erre a területre is specializáltan - közel három BNV-nyi területen. Az kell, hogy mondjam, az ipar jelenlegi értelmének nem sok köze van ahhoz, ami a nyelvterületünkön eszünkbe jut róla. A Csepel Művek rusztikus hangulata mára a múlté: már-már Star Trek stretilségű, tiszta, teljesen automatizált gyárak, végtelen gyártósorok, fehér, fényes folyosók, egyenruhás, halk emberek.

Az mindenkinek ismerős, hogy ami új, az általában drága. Emellett ezen a területen van rengeteg dolog, amire a közszférában nincs szükség, például az IP65-ös védelem, ami nagyjából azt jelenti, hogy zuhanyzáshoz is magaddal viheted a cuccot. Mindezek ellenére igenis vannak olyan dolgok, amiknek szép lassan illene átszállingóznia az átlagember által elérhető területre. Node, hogy ne a levegőbe beszéljek, álljon itt pár példa.

fanless_s Fanless PC1 Elsőként a személyes kedvenc: pici és teljesen csendes, ugyanis a gépház hűt, nincs benne semmilyen ventillátor. Alumínium vagy speciális ötvözet házak, külső hűtőbordák, elfuserált méretű alaplapok és kellemesen meleg a gépház jellemzi őket. Hátrány, hogy tényleg csak a hozzájuk tervezett alaplapokat lehet beléjük tenni, viszont nagyon kicsik is tudnak lenni - amellett, hogy a legtöbb falra szerelhető négy csavarral. A technológiáról elég annyi, hogy heatpipe-os megoldásokat használ mindenre, egy notebook-szerű külső tápegységgel kap áramot, de az is csendben van. Így tehát az egyetlen hangforrás a merevlemez, de a 2,5" vagy 1,8" diskek már elég halkak. (A jelenlegi legerősebb core2duo-t fogad, általában mobil változatot).

portable_s Portable Workstations2 Sokan nem tudják, mi a különbség a "mobil" és a "hordozható" elnevezés között. Nos, a következő kis szépség egyértelműen a hordozható kategória: van rajta fogantyú, van beépített monitora, billentyűzete. Azonban annak ellenére, hogy alumínium ötvözet a háza, 17 kg-ot nyom, tehát egy idő után kicsit lehúzza az ember kezét.

27-2 Persze, mint minden ebben a műfajban, ez sem egy sima PC3: olyan alaplapot eszik, ami szabványos, de néha kevésbé ismert BUSokkal van ellátva, és más semmi sincs benne. Ezekbe a BUSokba kell elhelyezni mindent, kártyák formájában - a CPU-t és az összes vezérlőegységet is. Egy ilyen rendszer értelme abban rejlik, hogy több CPU kártyát (ld. lejjebb) is bele lehet helyezni, párhuzamosítani lehet őket, és így egy gépen belül akár több, egymástól független gép, vagy néhány dolgot közösen használó gép (pl. merevlemez) alakítható ki.

cpucard_s CPU kártya4 Az előbb említettem egy olyat, hogy CPU kártya, ez számomra az egyik legérdekesebb jelenség, amivel a számítástechnikában találkoztam. Egy olyan kártyáról van szó, ami egyetlen (pl. PCI) BUSszal kapcsolódik egy alaplaphoz, és van rajta minden, amit nem szégyelltek rátenni. Egy vagy több processzor, memóriafoglalat, VGA, ethernet, soros port, USB port, másfajta port, IDE és/vagy SATA és/vagy SCSI vezérlő, (néha ezek RAIDben), tehát egy teljesen komplett kis számítógép egyetlen kártyán. A legszebb az egészben, hogy az PC-s BUSszal szereltek semmilyen extrát nem igényelnek, bármilyen, megfelelő perifériával ellátott gépbe be lehet tenni - tehát egy P2est is fel lehet vele "kicsit" húzni, ha otthon porosodik.

bill_s Embedded systems5 Az industrial PC fogalma elég szorosan kötődik egy másik világhoz, az embedded systems, tehát a beágyazott rendszerek tárgyköréhez. Ezek az olyan ezközök, mint az internet kioskok a metróban (a Blahán van például): előre szerelve az egész, csak oda kell tenni, és működőképes. Ehhez speciálisan kialakított alkotóelemek kellenek, amiket kifejezetten a szokatlan igényekhez készítenek. Például az ilyenekhez van a képen látható, egészen speciális billentyűzet: rozsdamentes acélból készül, egybe van építve egy tapipaddal, kibírja, ha kiteszik az esőbe, ráadásul szép is és nincs az a műköröm, ami elkoptatja. Venezuelában az esőerdőben és a Szaharában ugyanúgy bírja, szinte biztos, hogy egy jobbfajta atomháború utáni sivatagba elkell majd egy-egy ilyen. A téma még igen sok mindent fed, a LED kijelzőktől kezdve a speciális hűtőkig. Többek közt van például LCD panel, csak úgy, önmagában, így a steampunk monitor6 készítéséhez nem kell szétszednünk semmit :)

Ha valakit érdekel a téma errefele nézelődjön:


  1. http://www.ipc2u.com/catalog/E/EC/37304.html

  2. http://www.ipc2u.com/catalog/R/RM/28546.html

  3. http://www.ipc2u.com/catalog/B/BG/13795.html

  4. http://www.ipc2u.com/catalog/P/PG/37473.html

  5. http://www.ipc2u.com/catalog/K/KE/34702.html

  6. http://steampunkworkshop.com/lcd.shtml