Being ZÖLD

Elemgyűjtő, esővíz, kullancs

energy_seed_s Belegondoltál, miért van az, hogy ha pl. a fényképezőben kimerül az elem, ugyanazzal az elemmel egy óra miért megy még egy évet? Ha te nem is, más belegondolt, ezért a következőt ötlötték ki: a kidobott, kimerültnek hitt elemeket az eddigi "zöld" ládák helyett úgy gyűjtik össze, hogy az elemeket összekapcsolva ellásson kellő energiával egy energiatakarékos izzót.1 Az eredmény: egy utca lámpa, aminek nem kell elektromos vezeték, mert a beledobált elemekből megy. A para, hogy nálunk ezt hazavinné mindenki.

raindrops_s Ha összegyűjtjük az esőt, és megkérdezzük egy vegyész haverunkat, nem igazán fogja felhasználásra javasolni, semmilyen formában. Viszont ha úgy gyűjtjük össze, hogy szépen átszűrjük a megfelelő eszközökkel, akkor már iható is. Házilag palackozott, finomított víz az ereszcsatornából, ingyen és bérmentve.2

hitch_s Egy illető megtalálta a legenergiatakarékosabb közlekedési formát: kapaszkodj rá valamire! Igaz, hogy a növények - ismerős példa az, hogy ragadós galaj? - pár millió éve használják, mi mégis csak most jöttünk rá, milyen jó is óriási tapadókoronggal egy autó karosszériáján utazni3 Ha valaki lát ilyet, szóljon, nekem kell.


  1. http://www.yankodesign.com/2008/10/10/trashing-batteries-for-brighter-sidewalks/

  2. http://www.yankodesign.com/2008/10/30/design-for-poverty-winners/

  3. http://www.yankodesign.com/2008/09/09/hitch-a-free-ride/