Csináld magad! pt. 5

DIY laptop állványok, DIY epic level home NAS, tölténydoboz-ghettoblaster.

diystand2 NOTEBOOK STAND. A notebookállvány jó dolog, mert tud alatta szellőzni a gép - ugye, Sis? -, főleg, ha ventilátor is van benne1, bár passzívan is teszi a dolgát - és természetesen pénzbe kerül, mint a világon minden. Ez, mint máskor, most sem feltétlenül igaz: ha kellően találékonyak vagyunk, készíthetünk kartonból olcsót2, egyszerűt, profit, Mac-feelingűt3 (3 db is van az oldalon), IKEA tartóból4 és egy plexilapból, de van, aki PVC csövekből építkezik5, megint mások lyuggatott fémből készült dokumentumtartóból,6 erősebb idegzetűek erre ventilátort is tehetnek7, a legzseniálisabbnak vitathatatlanul az 1 db drót ruhafogasból készült8et tartom. Papírból profi van pénzért is9, igen vastag arcbőrű írhatta az árcédulát. Én is csináltam sajátot, csúnya és nagyon home-made, de magas kellett, Obi párkányra való cseréptartó volt a barátom, továbbá egy fúró és egy fémlap, méretre kb. olyan, mint a Reloop laptop stand10, de hatodannyiba került.

blackdwarf1 EPIC. Minden valószínűség szerint szembetalálkoztam az eddigi netes handmade cuccok legelementálisabb darabjával, a Black Dwarf11fal. Ez egy "home made" NAS12, 16 TB diskkel, ránézésre úgy 3-4 nap megfeszített munkával, zseniális how it's made videóval13, és így tovább. Ilyet mindenkinek, otthonra nekem is kéne, egyszerűen mestermű. A tervezője egyébként csinál még plexi-LED kombó workstationt14, LED kávézóasztalt15, stb., érdemes a weboldalát16 részletesen átnézni.

abox_foto1 COMBAT SPEAKER. Kicsit kilóg a sorból, mert ez jelenleg egy boltban kapható17 áru, azonban ha jól értelmezem a történetét, akkor eredetileg egy házilag barkácsolt ötletből indult, ami annyira sikeres lett, hogy na, így valaki, aki kellően leleményes, gyártani kezdte. A lényeg: fogj egy fém töltényládát töltény nélkül (bár szerintem bármelyik hasonló láda megteszi, a feeling a lényeg), hangszórókat, esetleg hangláda számító programot, hogy optimális legyen a méretezés, vagy kérdezz megy valakit, aki ebben guru, de ők sajnos ritkák, a tanács tőlük meg még inkább, esetleg próbálj meg alapul venni egy hangláda projectet18, építs crossovert és erősítőt19 a cuccnak, és lőn: igazzy katonai hangulat, amiből zene árad. Remélem elég industrial.

Felhívás! Ha elkészítesz valamit az ötletek közül, fényképezd le, vedd fel, stb., és küldd el!


 1. http://ipon.hu/webshop/product/prestigio_pnbs2/143980

 2. http://www.instructables.com/id/The-DIY-Cheapskate-Laptop-Stand-via-TheClosetEntre/

 3. http://theclosetentrepreneur.com/the-diy-cheapskate-laptop-stand

 4. http://www.ld50.hu/article/ld50/napiharom/20100714

 5. http://www.instructables.com/id/PVC-Laptop-Stand/

 6. http://www.instructables.com/id/Simple-Metallic-Laptop-Stand/

 7. http://www.instructables.com/id/Mesh-laptop-stand-with-usb-fans/

 8. http://www.instructables.com/id/Ergonomic-Laptop-Stand-Made-From-a-Coat-Hanger/

 9. http://ipon.hu/webshop/product/fellowes_earth_series_notebook_allvany_fekete/136621

 10. http://www.zaj.hu/aruhaz/1000198/reloop_laptop_stand_v_2

 11. http://www.willudesign.com/BlackDwarfTop.html

 12. http://en.wikipedia.org/wiki/Network-attached_storage

 13. http://www.youtube.com/watch?v=BatakM9iAik

 14. http://www.willudesign.com/TheDeskTop.html

 15. http://www.willudesign.com/CoffeeTableTop.html

 16. http://www.willudesign.com/

 17. http://www.thodio.nl/english/products/abox

 18. http://diyaudioprojects.com/Speakers/speakers.htm

 19. http://bsselektronika.hu/index.php?cat=4&db=10