Csináld magad! pt. 4

DIY vakuszinkron, Arduino a csapból is, LED már megint.

flash VAKUSZINKRON. A profi cuccok drágák, mindig is azok voltak, nekünk pedig véges a pénztárcánk, hát toldjuk meg találékonysággal. Vakut másik vaku villanására szinkronizálni lehet egyszerűen és olcsón, meg persze egyszerűen és drágán, az utóbbi a boltban kapható, az elsőhöz kell forrasztópáka is: 4 dióda, 1 tirisztor, 2 fényérzékeny dióda és egy csatlakozó. Ez utóbbi a legmacerásabb, ajánlott beszerzési helye a Soós Kereskedés1, áramkör a BSS elektronikától2. Van 4, használom is őket, ha valaki meg szeretné nézni, megmutatom én hogy rendeztem el az alkatrészeket, továbbá érdemes tapadókorongot tenni az aljára, akkor fel is lehet tenni valamire. (Ennek az ötlete official, a Sunpak 3600 ugyanilyen elven működő gyári cuccán láttam a katalógusban)

arduino ARDUINO. Ez a szó fogalommá vált az elmúlt néhány évben. Néhány ember készített egy open source hardware3-t, amiben van egy mikrokontroller4, olcsó, házilag összeállítható, és rendkívül könnyen programozható - innen egyenes út vezetett a project sikeréhez. Elképesztő mennyiségű5 és néha meglepően komoly projectek6 épülnek rá, de persze olyan is van, amitől a fejünket fogjuk, pedig nem egyszerű, például a bluetoothos, twitter vezérlet IKEA hangulatlámpa-hack.7 Szerencsére nálunk is elérhető egy8 - két9 weboldal, ami foglalkozik vele. A kandósoknak ismerős lehet az ötlet, ott nanoboardnak becéztek egy hasonlót, mondhatni koppintást. Sajnos programozni, azt kell tudni, szerencsére az atmel tud C-ül és jó a megszakításkezelése, a lényeg: bármilyen komolyabb projectre jó.

seaurchins LED FEELING. Az előző post10ban már említettem, a hangulatvilágításnak ára van11, persze, ha nem elég kreatív valaki. A LED-ek többsége 3 V-on kinyit12, a gombelem pedig alig ad le áramot, a kettőből és egy tengeri sün azon részéből, melyre halála után nincs szüksége (mondjuk halála után semmire sincs szüksége...), ki lehet hozni hangulatlámpát13. Nem tudom, meddig világít, szerintem alig rövidebb ideig, mint ameddig az elem magától le nem merül, de egyszer lemérem, ígérem. Egyébként ugyanezt az ötletet mások gémkapoccsal kombinálták14, szintén zseniális.

Felhívás! Ha elkészítesz valamit az ötletek közül, fényképezd le, vedd fel, stb., és küldd el!


 1. http://soosfoto.hu/

 2. http://bsselektronika.hu/index.php?id=242

 3. http://en.wikipedia.org/wiki/Open-source_hardware

 4. http://en.wikipedia.org/wiki/Microcontroller

 5. http://hacknmod.com/?s=arduino

 6. http://hacknmod.com/hack/incredible-100-arduino-based-cnc-machine/

 7. http://hacknmod.com/hack/twitter-controlled-led-ikea-table-using-bluetooth/

 8. http://arduino.kibu.hu/

 9. http://avr.tavir.hu/modules.php?name=Asers_Shop

 10. http://www.ld50.hu/article/ld50/napiharom/20100630

 11. http://www.ikea.com/hu/hu/catalog/products/60116540

 12. http://en.wikipedia.org/wiki/LED_circuit

 13. http://hacknmod.com/hack/diy-decorative-lighting-with-led-sea-urchins/

 14. http://www.yankodesign.com/2009/05/18/simply-a-bright-idea/