Csináld magad! pt. 3

LED így, LED úgy, LED amúgy. LEDjen neked jó.

led_01 LED MADNESS. A csapból is a LED áldásai folynak, majd az átlag halandónak az IKEA elad 13 000 Ft-ért lámpát,1 mert nekik az jó. Szerencsére vannak emberek, akik turbóznak, ötletelnek, készítenek,2 így születnek egyszerű és eszement bonyolult, de legalább egyedi megoldások. A link után például a legegyszerűbb zenére villogó LED-es izé,3 Contraston lesz nálam kettő, ha valaki meg akarja nézni. Közelről, hogy fájjon, pedig csak 60 Ft-os LED-ből van, ami nem is Luxeon,4 az tényleg fáj, mert az 700 mA-t eszik, a másik meg 20-at, egyébként ilyen az eredeti, ha megy.5 Az enyém hasonló. Alkatrészbeszerzés: elektrokontha.hu6, TIP31 helyett BD241.

led_03 LED MOOD. Persze ennyi nem elég, mivel a LED tényleg jó, és egyébként szeretjük is, lehet hangulatvilágításra használni, ja, és alig fogyaszt. Pl. négy nagy fényerejű LED elmegy USB-ről,7 kisebb fényerővel több is, úgyhogy akár külön táp nélkül is lehet hangulatvilágítást csinálni a számítógéped mellé,8 hogy ne sötétben pusztítsd az agyad youtube-videókkal. Már persze ha ezt nem érzed gótgyalázásnak. A fényt.

led_02 Milyen jó is az, amikor heteket töltesz valaminek a felprogramozásával, ami látszólag értelmetlen, de legalább 5 percre mindenki tátja majd a száját, szóval készíts LED CUBE-ot,9 ami nagy, bonyolult, drága, cserébe kiírja neked japánul 3D-ben,10 ha kávét kell innod.


  1. http://www.ikea.com/hu/hu/catalog/products/40116541↩︎

  2. http://hacknmod.com/topics/leds_lights/↩︎

  3. http://hacknmod.com/hack/led-light-box-thumps-to-your-music/↩︎

  4. http://luxeon.hu/luxeon_rebel_sq1.php↩︎

  5. http://www.youtube.com/watch?v=HPhm8VTCWpg↩︎

  6. http://elektrokontha.hu/↩︎

  7. http://led.linear1.org/led.wiz↩︎

  8. http://hacknmod.com/hack/pimp-your-workspace-with-cool-ambient-lighting/↩︎

  9. http://hacknmod.com/hack/tutorial-how-to-make-led-cubes/↩︎

  10. http://www.youtube.com/watch?v=Aj3_v7xCyJ0↩︎