Csináld magad! pt. 11

Beton-art, vegyivirág, mágnes a mindennapokban.

Ezek most nem leírások, csupán inspirációk, mert bár mind megvalósítható házilag, de még senki formálta leírásba. Ha megcsinálod valamelyiket, küldd el!**

concrete_art2 BETON. A "...mert jön a beton"1 beépült a magyar szlengbe, maga az anyag pedig az iparba már rég, keresve sem találni ennél industrialabb díszítőanyagot, de önmagában kicsit unalmas és bizonyos szempontból - mondjuk a hálóban - nyomasztó, ezért jobb, ha feldobjuk. Erre régebben vakolatot használtak, ma inkább mintákat vájnak magába az anyagba, és lőn, díszített beton2. Hogy milyen lakásokat szeretek? Romantikus-industrial lakásokat, azt, például. Ha pedig tényleg kemény vagy, itt van neked betonból készült pendrive3.

adaptationvases1 KÉMIA. A vegyipar lombikjai régóta ihletik meg a filmek gonosz tudósait, hát itt az ideje otthon is használni a csinos kis üvegeket. Például váza helyett tőkesúllyal ellátott kémcsövek virágoknak4, szerintem mestermunka, szép, és végtelenül elegáns. Ha meg épp nincs virágszezon, mehet bele olaj, és lesz belőle olajlámpa5. Aki viszont szereti meglepni a vacsoravendégeket, az adja az ételek mellé az olajokat és szószokat pipettás üvegben6, én lehet, hogy elgondolkoznék egy-egy löttynél, vajon épp sósavat teszek-e a vacsira.

zervo2 MÁGNES. A fűszertartók leggyakrabban azok a zacskók/tasakok/üvegek, amiben megvesszük őket, pedig se nem elegáns, se nem kényelmes. A további tartók drágák, és nem túl helytakarékosak, pedig az fontos, így valaki kitalálta a mágneses fűszertartót7. Hi-tech, design, funkció és helytakarékosság egyben, ráadásul van rá egyszerűbb és könnyebben kivitelezhető elképzelés8. UPDATE: Közben kiderítettem, hogy ez az ötlet szintén nem új, azonban egyelőre nem túl elterjedt; lehet hasonlót kapni az IKEA-ban, de nem ajánlott, mert nem csavaros a teteje, szóval minden kiszóródik belőle, meg az Obiban, az már jobb. Mindenesetre el lehet készíteni, és akkor nem lesz olyan, mint másé.

INFO A Csináld magad! jelenlegi formájában elmegy pihenni, amikor megint lesz sok-sok ötlet és iskolai szünet (na, kinek tűnt fel, hogy nyári szünet volt?), újra jelentkezik. Addig is szeretettel fogadunk minden ötletet kreatívkodó felhasználóinktól, legyen az vadonatúj tipp, régebbiek újragondolása, elkészítése, egy-egy kész tárgy, dolog, lámpa, bigyó, és így tovább, a feltétel mindössze annyi, hogy el lehessen készíteni ipari (hehe) eszközök nélkül. Jó barkácsolást!


  1. http://www.youtube.com/watch?v=4Shgebe_fvo

  2. http://www.yankodesign.com/2008/05/15/art-to-walk-on/

  3. http://www.yankodesign.com/2010/05/24/concrete-memory-get-totally-cemented/

  4. http://www.yankodesign.com/2009/11/27/flower-arrangements/

  5. http://www.yankodesign.com/2009/11/26/sexy-oil-lamps/

  6. http://www.yankodesign.com/2009/10/13/chemistry-lab-equipments-on-the-table/

  7. http://www.yankodesign.com/2009/10/14/spices-that-defy-gravity/

  8. http://www.yankodesign.com/2009/07/06/5-favorite-spices-mago5-spice-rack-review/