Motorola E398

Nekem tetszik. Bár eddig volt egy belépő, egy közép és egy üzleti-jellegű mobilom (Alcatel OT301, Ericsson T29s, Siemens S55), nekem ő is tetszik. Tény, hogy néhány PIM funciót hiányolok (rendes szinkronizálás Outlookkal, jegyzetek, hangjegyzet), de végül is nem erre tervezték. Fiataloknak és zeneőrülteknem szánták, annak pedig tökéletes.
Tartalom
Értékelés

Motorola E398 mobiltelefon

5 pont; maximum: 5

Peter Molnar <>

image of Motorola E398 mobiltelefon
Ez egy elpusztíthatatlan, hackelhető, fantasztikus telefon volt.

Ez egy ősi bejegyzés; az oldalam 2004-es mentéséből vakartam elő.

Design

Szerintem nagyon szépre sikeredett a telefon. Tény, hogy a T-Mobile-os verziót kissé elcsúfítja a plusz gomb középen, sőt, a használhatóságán is ront, de ennek ellenére még mindig szép készülék. Nincs a használhatatlanságig fejlesztve, mint pl. a Nokia néhány készüléke, de nem is annyira szép mint néhány Siemens (amit viszont rettentően nehéz nyomkodni...). A gombok kellemesen erősek, a pöcök sokkal jobb, mint amilyennek képről tűnik, a kábelcsatlakozó pedig kifejezetten igényes, kipattan egy gomb megnyomására, nem kell cibálni. A fülhallgató nekem kicsit kényelmetlen, de a hangjára egy szavam sem lehet - már majdnem Sennheiser minőséget hoz, a csatlakozóaljzata is rendesen működik, jól passzol. A kijelző gyönyörű, Samsung minőségű. Sokkal szebb, mint pl. a Sony-Ericsson T610-é, de talán szebb a Nokiák döntő többségénél is. Élesek a színei, jók a kontrasztok és napfényben is jól látszik. Hangos, de nagyon. Csengésben szinte bárhol meghallani, de telefonálás közben lehetne még egy kicsit erősíteni. Persze, be lehet kapcsolni a hangszórókat, és akkor már igen messzire kell tartani az ember fülétől :). Apropó, hangszórók. Van egy bal és egy jobb oldalt, amiket így összevetve a cucc stereoban szól :).

Software

Az első benyomásom a Siemens S55 telefon után az volt, hogy lassú. Sajnos, ez még mindig fent áll, de az okra nem jöttem rá. A JAVA dolgok gyorsak, és sokkal gyorsabban beveszik a billentyűket, mint maga a menü. Ettől még évezhető sebességgel fut, de kicsit zavaró. Az elején. Aztán nem is annyira.

Amiket nem tud vagy zavaró:

 • nincs infraport, és bár a Bluetooth jó, szerintem beletehették volna.
 • a telefonkönyv nevenként sok bejegyzést tud tárolni, de mindet külön recordként, és név alapján fésüli őket össze. Ez rettenetesen zavaró tud lenni az sms címzés kiválasztásánál, mert sokszor át kell görgetni ugyanazt a nevet kétszer-háromszor.
 • csak egy betű alapján keres a telefonkönyvben, komoly hiba, bár igaz, a telefont nem az üzleti szférába szánták.
 • lehet, hogy tud, de még nm találtam meg, hogy egyszerre rezegjen és csengjen. Hozzá kell tenne, hogy van benne egy Vibe Sync nevű rendszer, ami az egész telefont rezegteti, ha zene szól belőle, de az azért nem olyan erős, mint a rendes rezgés.
 • a kamera elméletileg VGA (640*480-as) felbontással rendelkezik. Tényleg ekkora is lesz a kép, de élvezhető csak akkor, ha felére kicsinyíti az ember...akkor viszont meg azt is mondanám, hogy szép a képe.
 • az sms küldésnél nem lehet alalpértelmezetté tenni a kézbesítés értesítőt, viszont felajánlja az egyik képernyőn, ami két pöcökbillentéssel bekapcsolható.
 • a Bluetootht még nem sikerült róla elindítva párosítanom, nem tudtam megkeresni a többieket. Ez szerintem komoly hiba, hátha egy softwarefrissítés segít majd a dolgokon.
 • az aksit meglehetős izomerővel kell kiszedni, ami szerintem nem méltó a telefonhoz

Amiket tud, új és jó

 • mp3 csengőhang :), bár nem olyan hangos, mint a midi maximuma.
 • a motorolás java alkamazások szinte mind futnak rajta, kiváló minőséggel.
 • több ébresztőóra lehet
 • igényes naptár
 • videót is visszajátszik
 • 64 MB-os Trans Flash kártya, 2/3-a s SIM kártya méretének (nem vicc), adnak hozzá SD adaptert (! :) ), meglepően gyors
 • pár klikkeléssel memóriakártyaként látható a számítógépen (!!!), ami ME-től kezdve driver nélkül működik.

Telefon és számítógép

Nagyjából szeretik egymást. A http://thiskman.no-ip.org címen sok minden le van írva, érdemes betartani és végigcsinálni :). Megjegyzem, az a leírás csak XPvel megy, nekem 2000el nem. Linuxos leírásról még nem tudok.

A mobile phone tools: érdekes software, gyorsabb, mint pl. a Siemensé, viszonylag sok mindent tud, bár a telefonköny-kezelés a fent említett bejegyzés-tárolás miatt nekem kicsit nehézkes. E-mailt, smst jól küld, a media center teljesen korrektül működik. A Bluetooth nekem szépen ment, zavaró, hogy nem engedett virtuális COM portot nyitni, de ez legyen a legnagyobb bajom. Analóg modemnek még ezt sem sikerült használnom. (Utoljára Nokia 6310i-vel sikerült)

Linkek

http://www.hellomoto.com - a hivatalos, magyarul nem túl jó oldal

http://www.motclub.com - spanyol nyelvű emészthető oldal

http://members.lycos.co.uk/v525 - bár nem ehhez a telefonhoz készült, de sok hasznos cucc van fent rajta

http://thiskman.no-ip.org mit hogyan (pl. java a számítógépről), alapmű, viszont csak XP-re működik (2000en próbáltam, nem ment)

Letöltések

File Méret
FlashBackup_2.61.rar 448.7 KB
P2KTools_0.8.6-406.rar 899.4 KB
PCMMod_E398_Rokr_v1_1_.7_MP_w-o_CG6.7z 17.1 MB
RAMLDR_IMPROVED.rar 26.2 KB
usbinf_xpw2k.zip 2.2 KB