Dell Latitude E6400 vs. Lenovo Thinkpad T400

Szubjektív felhasználói élmény és vélemény két premium business gépről. Ultrakonzervatív Lenovo Thinkpad T400 vs ultramodern Dell Latitude E6400, avagy: Miért nincs megbízható, erős, linuxbarát és szép üzleti notebook a piacon?
Tartalom

Bevezető

Röviden arról van szó, hogy fél éve gépet kellett cserélnem: egy céges Lenovo Thinkpad T500-asom volt, amit nem tartottam meg. Az indokok: az 1680x1050-es felbontás nekem túl sok (de a munkához anno kellett, 6 konzolablak egymás mellett...), a 9 cellás akksival a gép nagy és nehéz, ezen felül pedig drágállottam, amennyiért odaadták volna.

Ehelyett boldogan leltem rá egy apróhirdetésben egy Dell Latitude E6400-ra, ami designban annyira elvitte a prímet a szememben, hogy szinte gondolkodás nélkül vetettem rá magam. Tudtam róla, hogy premium business, tehát valamit az is tud, ráadásul egy csomó ismerősöm dicsérte a Dellt. Nem vagyok kezdő notebook használó (volt már Digital, Compaq, HP, Lenovo, Acer, mind business), sem kezdő linuxos, de ezzel a géppel csak sokat szenvedtem.

Azóta eltelt fél év, és annyira meggyűlt a bajom a vele, hogy vettem egy Lenovo T400-ast helyette, ami olyan, mint a T500, csak kisebb és egy kicsit rosszabbul felszerelt. A T410 hangosabb, a T420 pedig egyelőre nagyon drága, ráadásul a T400-as igazából elég, főleg, hogy ebben még sima és nem szegekkel kivert touchpad van.

Ennek ellenére azt gondolom a Dellről, hogy jó gép, csak nem az én igényeimnek. Szubjektív vélemény és összehasonlítás.

Dell Latitude E6400

dell_latitude_e6400 Pár adat és teszt: Review Dell Latitude E6400 @ notebookcheck.net1

Ez egy páncélozott jármű, annak minden előnyével és hátrányával.

Előny például hogy merev, majdnem mindenhol. A palmrest jobb oldala tud hajlani, de nagyon meg kell nyomni, és ugyanez igaz a billentyűzetre is. Nagyon pontosan illeszkedik minden, nincs rés, nincs nem teljesen passzoló dolog. Az ultrabay felett elviselhető, bár sehol sincs egy Elitebookhoz képest, az expresscard slot felett stabil, amíg van benne merevítő és/vagy kártya. Kikapcsolt állapotban - illetve bekapcsolás után pár percig - imádnivalóan hűvös.

Emellett ugyanígy a hátrányai is a páncélozott hadosztályt idézik: a festés könnyen megkopik, zajos és melegszik. A festés azért is probléma, mert a kijelző hátoldala magnézium ugyan, de nem túl erős minőségű festékkel "szálhúzottra" van festve. A zajos nem csak a ventillárra értendő, hanem érdekes módon a diskre is. Mivel a disk maga Free Fall Sensoros, a Dell nem tett köré semmit, egyszerűen be van csúsztatva a magnézium keretbe, és kész. A védelem így perfekt, cserébe rezeg az egész gép, ha merev felületen ül, asztali használat esetén elég gyakori dolog.

Ami hozzám került egy P9700-as processzorral és egy nVidia Quadro NVS160M-mel az általam valaha használt legerősebb gép, úgyhogy erre nem lehet panasz. Azonban az én erősen kíméletes igénybevételem mellett a ventillátor folyamatosan, 3000-res fordulaton megy - mivel ez a leglassabb létező fordulat a BIOS-ban. Ha nem csinál semmit, kb 40 fokos CPU-val és 50 fokos GPU-val lehetett számolni, ami teljesen normális, bár ilyenkor mind a processzor, mind a videóvezérlő erősen energiatakarékos üzemmódba volt állítva. Ilyen üzemben, bekapcsolt WiFivel, 75%-os fényerőn egyébkén 12W körül fogyasztott. A Dell a hűtésről elég paranoid módon gondolkozik, a következő a tapasztalat: tartós 38 fokos CPU hőmérséklet felett elindul 3000-ren a venti, 50 fok körül már 4000 felett megy, és zajos. Hogy újra kikapcsoljon, tartósan 40 fok alá kell mennie, ami csak akkor következik be, ha otthagyjuk hülni. Ha pedig magunk kívánjuk a gép hűtését irányítani, nos az nem egyszerű2, ráadásul minden boot után játszadozni kell vele.

Jó minőségű kijelző kapott, 14.1 colon elfogadhatót találni eleve művészet, hát ebben az van: LED, világos, erős színekkel, nekem elviselhető kontraszttal. Ha tűző napon használtam, akkor is rendben van, bár a fekete gép olyankor erősen melegszik. Cserébe gyengék a zsanérok, nem kicsit, nagyon, és a szervíz annyit közöl, hogy ez sajnos normális, nem cserélik. Amikor buszon használtam a gépen (7E Astoria-Ferenciek tere próba) két hét "buszhasználat" többet amortizált a zsanérokon, mint fél év asztali, illetve ölben használat és napi hordás.

Az E6400 kivételes felszereltséggel bír, van benne minden, és a minden alatt azt értem, hogy minden: ExpressCard, eSATA (USB kombó), firewire, smartcard, contactless smartcard, fingerprint reader, (meglepően jó) webkamera, 3 USB (a kombón felül), DisplayPort, VGA, RJ45, rendes, 2 audió csatlakozó (lásd T410 Lenovo, ami nem rendes), utrabay, kártyaolvasó.

Sajnos ennek a felszereltségnek van hátulütője, egészen konkrétan az, hogy Windowsra tervezték. Nincs is hivatalos Dell támogatás erre a gépre semelyik linuxra.

Linux alatt a Broadcom (4322) szenvedés volt, és nem is hozott teljes sikert. Sikerült használható drivert feltenni3, némi hack árán, de aircrack és társai nem tudták használni, mivel nincs monitor mode. Cserébe az új driverrel gyors és stabil. Ugyanez a helyzet az nVidiával: notebook, tehát hol van külső monitor, hol nincs. A linuxos nVidia control ebben az összeállításban nem igazán barátságos, de driver frissítés4 után legalább jól tweakelhető5.

A touchpadet nem jó. Rendszeresen előfordult, hogy "lefagyott" addig, amíg a pöcökegeret meg nem böktem. Emellett pontatlan, lassú, és képtelenség linux alatt jól belőni az érzékenység/sebesség arányt.

A billentyűzet és annak a stabilitása kiváló. Az egyetlen dolog, amin javítani kellene, az az a pont, ahol a pöcökegér gombjai és a billentyűzet találkoznak, mert ott nagyon kényelmetlen a space. Megkockáztatom, hogy van olyan jó a billentyűzet, mint a Thinkpadekben, a háttérvilágítás pedig szép és hasznos.

A hangszórók elég rosszak. Az egy dolog, hogy nem hangos, de sajnos a hangszín és a** tónus is elég rosszul van belőve**, a zaj határozottan erősebb sokszor, mint a beszédfrekvencia. Zenehallgatásra úgysincs alkalmas notebook, de a beszédhangot adja le rendesen.

Zseniálisan könnyű szerelni, ugyanis 1 csavarral lejön a gép teljes alja (ami vékony, de meglepően erős), és szinte mindenhez hozzá lehet innen férni. A szerelésnél viszont hátrány, hogy nagyon limitált az alkatrészek és kiegészítők száma. Mind a HP-hoz, mind a Lenovóhoz a business kategóriában kapni az összes alkatrészt, amiből komplett gépet lehetne otthon fabrikálni, a Dellhez nincs minden. Nincs például gumitalp a gépre, pedig a hozzá adott táska boldogan töri (!) le azt a kis műanyag szigetet, amire a talp fel van fogatva, nincs csarvarkészlet, és így tovább.** **A műanyag talpak leválása egyébként egyedi elbírálás a Dellnél, hogy méltóztatnak-e cserélni. Miért? Nos azért, mert az összes létező más géppel ellentétben ennek a gépnek a burkolatán vannak kis szigetek kialakítva, amik nem cserélhetők, csak a komplett burkolattal együtt. Hál istennek nálam cserélték._ _

Ami eBay-en kapható Ultrabay SATA keret, és állítólag ehhez való, az nem ehhez való. Ne vegyetek olyat, mert nem rögzíthető, kilóg és elég gyagi minden más szempontból is. Találtam egy gyártót6, aki készít ehhez a géphez, azonban hivatalos Dell keret nincs és soha nem is volt - csak diskkel együtt, előre csomagolva.

Van viszont a tálcaként feltehető utazó akksi, amin a gép teljes aljára rápattan, nem mint a HP-nál, csak a hátsó részre, de ilyenre nekem nincs szükségem.

Idézném egy (lány) ismerősömmel való beszélgetést a géppel kapcsolatban:

Ő: Minden OK?
Én: Persze, csak már megint nem bírok valamit megcsinálni a géppel.
Ő: Akkor miért nem veszel másikat?
Én: Mert sokkal jobban tetszik, mint a többi a kategóriájában.
Ő: Aha. Szóval ez olyan, mint nekünk a: "Ez a cipő kényelmetlen, nyom és hordhatatlan. De piros! ^^"

És igen, igaza van: ha nem jó rád a cipő, ne vedd meg, vagy ha benézted, legalább korrigáld a dolgot, és keress egy kényelmes darabot. Talán nem lesz annyira de annyira szép, de jobb lesz.

Összefoglaló

dell_latitude_e6400_accessories Corporate IT-ra és komoly, de elsősorban irodai igénybevételre tervezve. Verheted, dobálhatod, gépelhetsz rajta éveket.

Arra tervezték, hogy meg lehessen jelenni vele komoly üzletfelek előtt is, de ha ezután nem jön össze a business és rádobod az asztalra, akkor sem lesz baja. A jobb oldali kép hibátlanul átadja ennek a gépnek az érzésvilágát és stílusát.

Elképesztően szép és designos gép, minden a helyén van benne - amíg valami el nem romlik, mert akkor csőstül jön a baj, és hiába jófejek a szervizesek, ha maga a Dell elutasítja a garanciális javítást, lásd zsanérok.

Nem lehet bötykölni, limitált hozzá az alkatrészek száma is. Nem alkalmas extrém környezetbe, és éjszaka, csendes környezetben zavaró tud lenni a ventillátor hangereje.

Linux támogatottsága egyáltalán nincs ennek a típusnak.

Lenovo Thinkpad T400

thinkpad_t400 Pár adat és teszt: Review Lenovo Thinkpad T400 @ notebookcheck.net7

A Thinkpadekkel az új generáció legnagyobb baja, hogy "unalmas, IBM design", de ha valamit változtatnak, akkor "nem olyan, mint régen". Ezt főleg a minőségnél, a strapabíróságnál és az anyaghasználatnál hallani sokat, legújabban a kijelzők miatt sírnak. Pedig ennyi erővel a Macesek is sírhatnak, azokban a régi szép időkben Eizo csúcskijelzők voltak... De tény, hogy részben igazuk van.

Igazuk van abban, hogy a kijelző elég gyenge ezekben a gépekben. Teljesen alkalmatlanok komolyabb grafikai munkára, ráadásul a nem LEDesek fényereje sem üti meg a kívánalmakat, de ami azt illeti, 14.1" kijelzőből, 16:10 képaránnyal senki sem gyártott értékelhető kijelzőt, még LEDdel sem igazán. Akinek erre kell, W5x0, fullHD, vagy EliteBook 8740w, az lefedi az adobe RGB színteret. A 14" nem erre készül sajnos.

Szintén igazuk van abban, hogy szokatlan dolgok jelentek meg a T400-ban. Például, ha leteszed az asztalra, és megnyomogatod a sarkait, olyan, mintha össze-vissza hajlana a gép. Arra nem jöttek rá a videók és leírások készítői, hogy a** T400 gumitalpai elől elég speciálisak**, és képesek kis erő hatására is süllyedni, majd visszaállni.

Amiben igazat kell, hogy adjak, az a billentyűzet és környékének a tetemes hajladozási és klattyogási hajlama. Ha bele tudnám tenni a Dell billentyűzetét és kijelzőét a T400 formái közé, az jó lenne. Kaptam bele egy új billentyűzetet, ami a korábbi típusokban is volt, ez jó. Jobb, mint a Dell.

thinkpad_rollcage A burkolat mindenhol tényleg burkolat, alatta van a magnézium váz. Ennek előnye, hogy a szépséghibákat, repedéseket könnyű javítani, nagyon komoly hátránya, hogy illeszkednie kell egymáshoz a két felületnek, és ez bizony nem mindenhol sikerül ebben a gépben.

A példának erejéért a T400 csuklótámaszának jobb részét be lehet nyomni kb. 1 millimétert - azonban utána nekikoppan a magnéziumnak az ember, és tovább csak kalapáccsal fog menni, vagy talán azzal sem. Szóval a burkolat sok helyen gyenge vagy nem illeszkedik teljesen, ezért történhetett, hogy sokan, akik rénéztek, elkönyvelték "már nem IBM"-nek, és kész. _ ( Sajnos beelőztek azzal az ötlettel, hogy más színű műanyag burkolatelemeket kéne gyártani hozzájuk8 :) )

Ez igaz az ExpressCard feletti részre is - mivel nem adnak helykitöltő keretet. Ha az van benne, akkor már elég stabil.** A burkolat az ultrabay körül nagyon gyenge**, ott nem szabad összenyomni, mert tényleg baja lehet.

Annak ellenére, hogy rendkívül jó érzés egy stabil, merev gépet az ölben használni (Dell), amikor hordásra és vele való utazásra kerül sor, nem biztos, hogy elhanyagolandó, ha tud hajlani az eszköz, és nem pattan/törik el rögtön. Igen, így kényelmetlenebb használni, ellenben olyan terhelést is kibír, amibe a másik eltörhet, pont a merevségéből kifolyólag.

A proci és a videókártya szignifikánsan gyengébb, mint a Dellben (P8700 vs P9700, Intel 4500HD vs nVidia Quadro NVS160M), viszont a Dell kapacitását talán 4 év múlva, egy 30 megapixeles fényképező képeit rendezve fogom kihasználni. Inkább melegedjen kevésbé.

A felszereltsége is hagy kivetnivalót maga után: webkamerás verzió ritka, kártyaolvasós vagy smartcard olvasós még ritkább, HDMI és/vagy DisplayPort, eSATA nincs. Contactless SmartCardos verzió egyáltalán nem létezik. Van viszont analóg modem... ami mondjuk kevés dologra használható, de olyan, mint a soros port: geekeknek és rendszergazdáknak nem árt. Egyébként soros port sincs sajnos.

Mondjuk mind a kártyaolvasó9, mind a smartcard olvasó10 orvosolható, mert azokban a modellekben, amiben nincsenek van helyette ExpressCard és PC Card hely is. Szerintem pont ugyanígy csinálják a gyárban is, de ilyenkor nem marad szabad kártyahely, ellentétben a Dellel.

thinkpad_t400_heatsink A ventillátor és a hűtés zseniális és elképesztően halk. Külön érdekesség, hogy nem alulról, hanem hátulról szívja a levegőt. Egy 160 GB-os truecrypt partíció elkészítése, ami eléggé pörgette szegényt, nem vitte 56 fok fölé, és olyankor sem ment a ventillátor 3000-res fordulat felett. Átlag használat mellett 2000-res fordulat alatt van a gép, és 45-48 fok körül a processzor, és nem hallom a teljesen csendes lakásban.

Cserébe a "CPU whine" néven ismert magasfrekvenciás sivitás teljesen véletlenszerűen, terheltségtől függetlenül jelentkezik, hol ekkor, hol akkor, jó hangosan. Mivel itt nem nyomja el a ventillátor zaja, eléggé zavaró tud lenni.

Komoly linux támogatottsága van. A ThinkWiki11régóta gyűjti a tudást a linuxos Thinkpadekkel kapcsolatban, az alkatrészek támogatottsága is kiváló - kivéve az Intel 5300-at, mert az bugos az Ubuntu mostani kerneleiben, ezért nincs n mód. Cserébe megy a monitor mód, úgy tűnik, ez az ára.

Szerelhető, buherálható. Lehet kapi eBay-en komplett kitet a kijelző LED-re upgradelésére. Lehet kapni csavarokat. A szervízben nem szívóznak, ha leesnek a gumitalpak, adnak másikat, cserélik a zsanérokat, ha beviszem a gépen garanciális átvizsgálásra, ingyen újrapasztázzák, stb.

Folyadékálló a billentyűzet. Lehet, hogy klattyog és hullámzik, de mivel láttam már buliban ismerőst azért nem zenélni, mert nyakonöntötték a gépét, ez nem egy utolsó szempont.

A touchpad kényelmes és pontos. Hátránya, hogy rettenetes mennyiségű IRQ-t generál, ennek az esetleges elhárításán még dolgozom.

A zsanérok erősek, ** a kijelző önsúlya miatt határozottan jobban tartanak rázkódó környezetben**.

Frissítés (2012-01-16 09:16): sajnos kicsit több, mint fél évnyi T400 használat után meg kell említenem, hogy a zsanérja ennek is kikopik. Az vitathatatlan, hogy az említett önsúly miatt nem lobog, mint a Dellé, azonban siralmas, hogy egy 6 éves Asus business gép fedele tökéletesen tart, egy 2 éves Thinkpad pedig érezhetően kopik el.

Összefoglaló

Ezt a gépet régi motorosoknak tervezték. Hiányzanak belőle dolgok, amik ma úgymond alapkövetelmények, mint a HDMI (vagy DisplaPort) - de mivel úgy sem használtam még soha, el leszek a VGA-val és az analóg hanggal - szerencsére van VGA a tévén, ha monitort kell cserélni... remélem nem kell.

Geekeknek, programozóknak, erős igénybevételre tervezve. Semmi új design, kevés új hardware, semmi látványos újítás. Cserébe stabil a működés és minden szempontból megbízható, ámbár kicsit recsegő-ropogó, végtelenül halk gép.

Végkonlúziók

thinkpad_t400_blue Bármelyik gépet is választom, valami fájni fog. A Dell nehezebben használható, de sokkal, sokkal szebb, imádom a hangulatát, azt, hogy merev és stabil. A Lenovo konzervatív, recseg-ropog és a burkolata több helyen gyengébb, mint a Dell - de működik, minden hardware hibátlanul megy Linux Minttel, és összehasonlíthatatlanul csendesebb a Dellnél.

Mindkettő garanciálisan volt szervízben, nem összemérhető a gyártói hozzáállás, pedig elvileg az adott márka legjobb budapesti szervizébe mentek.

A végkövetkeztetés: T400.

Ha ahhoz, hogy valami működjön, és jó legyen, le kell mondanom a designról és a feelingről, akkor kénytelen vagyok lemondani róla.

Inkább ráköltök, és tetetek bele LED-es kijelzőt ( van egy LG, LED, 300 nites kijelző hozzá), elviselem a sivítást és a recsegést, csak működjön, és ne legyen az, mint a Dellel, hogy egyrészt többször megfordulsz a garanciális szervízben, másrészt Linuxszal összehangolni egy élet munkája.

Majd megpróbálom megszépíteni, ha másnak ment, nem lehetetlen, de majd ha már nem garanciális, és olcsón veszek hozzá egy eljátszható burkolatot. Lásd jobb oldali kép.


 1. http://www.notebookcheck.net/Review-Lenovo-Thinkpad-T400-6474-19G-Notebook.15861.0.html↩︎

 2. https://petermolnar.net/dell-latitude-e6400-and-linux-mint-11-fine-tuning/↩︎

 3. https://petermolnar.net/better-driver-for-bcm4322-802-11abgn-in-ubuntu-10-10/↩︎

 4. http://www.webupd8.org/2010/06/how-to-install-nvidia-25635-display.html↩︎

 5. https://petermolnar.net/dell-latitude-e6400-and-linux-mint-11-fine-tuning/#nvidia↩︎

 6. http://www.newmodeus.com/shop/index.php?main_page=product_info&products_id=224↩︎

 7. http://www.notebookcheck.net/Review-Lenovo-Thinkpad-T400-6474-19G-Notebook.15861.0.html↩︎

 8. http://www.colorware.com/imagegalleries.aspx?galFilter=8↩︎

 9. http://www.opentip.com/Electronics-Computers/Lindy-In-Pcmcia-Card-Reader-p-1971501.html↩︎

 10. http://www.google.com/search?hl=en&q=Lenovo+Gemplus+Smart+Card+Reader#q=Lenovo+Gemplus+Smart+Card+Reader&hl=en&prmd=ivns&source=univ&tbm=shop&tbo=u&sa=X&ei=0OYCTvneB4jPhAees6GHDg&ved=0CD0QrQQ&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.&fp=d934deac8855874e&biw=1366&bih=641↩︎

 11. http://www.thinkwiki.org/wiki/ThinkWiki↩︎