Mi az az XMPP, miért jó, és hogyan használd?

Az azonnali üzenetküldők egyre gyalázatosabbak a felhasználói érdekek és adatvédelem terén, pedig jó ideje lenne lehetőség szabadon választani szolgáltatót, programot/felületet, de akár még futtathatnánk is saját rendszert.
Tartalom

Miért nem tudnak chat programok egymás között üzeneteket váltani?

Valószínű, hogy küldtél és/vagy fogadtál már emailt életedben, és teljesen általánosnak találtad, hogy (például) egy @gmail.com email címről minden gond nélkül lehet levelet küldeni egy @outlook.com, de akár egy @freemail.hu címre is, pedig ezeket a rendszereket egészen más cégek üzemeltetik.

Hasonló a helyzet az SMS-sel is: manapság valószínű, hogy bárkinek a világon, akinek ismered a telefonszámát, gond nélkül tudsz SMS-t küldeni, pedig lehet, hogy más a telefon gyártója, az operációs rendszere, a szolgáltatója - mégis működik.

Azonban az azonnali üzenetküldők esetén ez nem így van: Viberből nem lehet üzenetet küldeni Facebook-ra, vagy WhatsAppról Signal-ra.

Amikor kb. 23 évvel ezelőtt elkezdtem használni az ICQ-t (az akkori 98 verziót) egy darabig minden ismerősöm ezt használta, és semmi gond nem volt. Nem sokkal később azonban a Windows-ba beépülve megjelent az MSN Messenger, amit hirtelen nagyon sokan elkezdtek használni azok, akik az ICQ-val már nem találkoztak - nekik csak MSN Messengerrel lehetett üzenetet küldni, ICQ-val nem. Később ez igaz lett a Skype-ra, a Google Talk-ra, Facebook-ra, mindenre. Az okostelefonok terjedésével ez még rosszabbá vált: mára rengeteg olyan program akad, ami ráadásul kizárólag mobilon elérhető, vagy ha mást nem, legalább egy mobiltelefon-számot kér a regisztrációhoz: Whatsapp, Viber, Telegram, Signal, QQ, WeChat, stb.

A kétezres évek elején megjelentek néhány multi-protokoll program, amik megpróbálták ezt áthidalni azzal, hogy egy felületből sok rendszerhez próbáltak meg csatlakozni. Ilyen volt például a Trillian1, a Pidgin2, vagy a Miranda3. Azóta a Trillian megalkotta a saját protokollját (et tu, Brute?!), a Mirandát pedig eléggé elhanyagolták. Egyedül a Pidgin-t (illetve helyesebben szólva a programkönyvtárat mögötte, a libpurple-t) lehetséges felturbózni úgy, hogy mai, "modern" rendszereket, mint például Discord, Slack, Signal, Whatsapp4, stb. is képes legyen kezelni.

Ugyanezen évtized végén volt egy rövid időszak, amikor mind a Facebook, mind a Google, mind a WhatsApp ugyanazt a szabványt használta, amelyet XMPP5-nek hívnak. Az XMPP nem egy alkalmazás, hanem egy szabvány/protokoll - olyan, mint a HTTP és HTML - és ahhoz hasonlóan lehetséges több, másféle, nem kizárólag a hivatalos, gyártótól származó programmal használni azt. Ennek a szabványka egy elemi része kellet volna, hogy legyen az úgynevezett föderáció (federation), ami ugyanaz, mint az email esetében: mások által üzemeltetett rendszerek egymás között is tudjanak kommunikálni. Sajnos mindhárom említett szolgáltató, (Javítás: a Google Talk 2006 körül csendben engedélyezte6 egészen létezése végéig) úgy döntött, hogy ezt a funkciót kiiktatja, és sajnos azóta mindhárom szolgáltató lecserélte az XMPP-t zárt, egymással egyáltalán nem kompatibilis rendszerekre.

Közel húsz évvel ezelőtt a Firefox elérte, hogy az emberek tisztában legyenek vele, hogy az internetet nem kizárólag a két Internet Explorer programmal lehet használni, hanem bármilyen más böngészővel is: Edge, Internet Explorer, Safari, Chrome, Firefox, csak pár példát említve. Ennél sokkal kevesebben tudják, hogy ugyanez igaz (szinte) mindegyik email szolgáltatóra, beleértve a Gmail-t, az Outlookot: vannak email alkalmazások, amelyek függetlenek a szolgáltatótól, mint például Apple Mail7, K98, mutt9, Thunderbird10, Geary11 Ezzel teljes ellentétben a legtöbb azonnali üzenetküldő egyenesen tiltja azon programok használatát, ami nem az ő hivatalos programjuk - van, amelyik ezt olyan mértékben teszi, hogy visszavonhatatlanul kitiltja a felhasználót, ha ilyenen kapja.

Vannak rendszerek, amik képesek egymás között kommunikálni?

Jelenleg két fő azonnal üzenetküldő szabvány/rendszer létezik, amelyek képesek a már említett föderációra: XMPP és a Matrix.

A két rendszer között alapvető elvi különbségek vannak, ezek röviden összefoglalva:

 • egy XMPP szerver nem más, mint egy átjátszó állomás. Ha szükséges, ideiglenesen képes üzeneteket megőrizni a kézbesítésig, de alapvetően az adat csak átfolyik rajta; tárolni nem tárolja azt.
 • a Matrix ezzel ellentétben szinte mindent a szerveren tárol; ennek oka, hogy így a kliens kevésbé kritikus, és ha pl. elveszik a telefon, attól még a beszélgetések, csoportok megmaradnak, míg az XMPP esetében ez csak bizonyos adatokra igaz.

A két megközelítés közül én az XMPP-t részesítem előnyben, de elismerem, hogy vannak előnyei a Matrix megközelítésének. Megjegyzés: a Matrix egyik funkciója, a föderált szobák, még nem létezik XMPP-n.

Hogyan lehet előrelépni a széttöredezett üzenetküldő rendszerek világából?

A válasz viszonylag egyszerű, de a kivitelezés egyáltalán nem az; ráadásul mindenkitől energiabefektetést igényel.

 1. Újra meg kell tanulnunk kisebb szolgáltatókat használni. Keress egy ismerőst, egy céget, valakit, akit személyesen ismerhetsz, valakiket, akik felveszik a telefont, ha baj van a szolgáltatással. Rengetek történet kering emberekről, akiket a Facebook kizárt az oldalról, anélkül, hogy bármilyen módon újra hozzáférhetnének a fiókjukhoz12.

 2. Válassz olyan szolgáltatót és/vagy rendszert, ami lehetővé teszi a föderációt. A https://list.jabber.at/ címen található egy lista publikus XMPP szerverekről.

 3. Válassz kliens alkalmazást szabadon, azt, ami a legjobban tetszik, nem azt, amit a szolgáltató kénye-kedve szerint, állandóan változtat. A https://xmpp.org/getting-started/ oldalon van egy lista ajánlott kliensekről.

 4. Ha képes vagy rá, futtasd a saját szolgáltatásod magadnak, barátoknak, családnak.

Modern XMPP kliensek

Az évek során - az XMPP elődje, a jabber, 1999-ben jelent meg - rengeteg új fejlesztés került az XMPP-be, de a természetéből fakadóan nem minden kliens illetve szerver támogatja az összes lehetséges funkciót. Emiatt elég sok támadás érte, holott a frissebb megoldások minden mai követelménynek megfelelnek.

Az egyik ilyen, sokat kritizált probléma, hogy sokak szerint a végpontok közötti titkosítás (e2e encryption) "túl későn" került az XMPP-be, pedig ez nem igaz: az első, PGP alapú már sok éve jelen van, de nehéz és kényelmetlen volt használni. Azóta az elsődleges megoldássá az OMEMO vált13, amit sokkal egyszerűbb használni.

A hang- és videóbeszélgetés sokáig váratott magára, de 2020-ra végre egy nyílt forráskódú Android kliens is tartalmazza a Jingle14 megoldást - megjegyzendő, hogy az AstraChat15 nevű szoftver, ami több platformra is elérhető, régóta képes erre, cserébe viszont az OMEMO titkosítást nem támogatja.

2021-re minden platformra elérhető modern, titkosítást kezelni képes, videó- és hanghívást támogató kliens.

Példák modern kliensekre

Példa: Blabber.im telepítése Androidra

Keresd ki a Play áruházból a blabber.im klienst, vagy kövesd a https://blabber.im/en/download/ linket!

blabber.im a Play Áruházban
blabber.im a Play Áruházban

Ha megvolt a telepítés, indítsd el

Bevezető

Az első néhány képernyő végigvezet az alapokon angolul. A nyilak segítségével léptesd végig. A végén használd a pipát.

img
img
img
img
img
img
img
img
img
img
img
img
img
img

Engedélyezd a file-okhoz való hozzáférést, amikor kéri!

img
img

Hozzáférés

Ezután a következő 3 képernyő elmagyarázza, hogyan működik egy hozzáférés az XMPP rendszerben.

img
img
img
img
img
img

Hozzáférés-készítés

Amikor megjelenik a "Create new account" ablak, válassz egy felhasználónevet (bármi, de angol karakterek legyenek) majd:

 • vagy válassz a legördülő listából egy végződést (ez olyan, mint anno ingyen email olyanokkal, mint cia.hu)
 • vagy pipáld ki a "Use own provider"-t, hogy más szervereket tudj használni
img
img

Ezután felajánl egy jelszót. Ezt ha akarod, elfogadhatod, de akkor írd le.

Utána ez a képernyő fogad:

img
img

Megkéri, hogy írd be a neved:

img
img

Beállítások

A következő képernyő rákérdez pár beállításra; az alapbeállítások jók, fogadd el.

img
img

Ha akarod, a következő képernyőn beállíthatsz egy avatárt.

img
img

Az ezután következő képernyő végigvezet azon, hogy hogyan tudsz beszélgetést indítani.

img
img
img
img
img
img

És megkérdezi, hogy hozzáférhet-e a névjegyeidhez.

img
img

Ha minden jól ment, kész vagy a felhasználói fiókkal.

Csatlakozás csoportbeszélgetéshez

Nyomd meg jobbra lent a nagy sárga + gombot, feljön egy menü:

img
img

Válaszd ki a Join public channel gombot:

img
img

Az felugró ablakba írd be a csoport teljes címét, pl.: chatszoba@muc.example.net

img
img
img
img
img
img

Kész vagy!

Saját XMPP szerver futtatása

Megjegyzések és figyelmeztetések

Ez nem egy kimásolható-beilleszthető útmutató; kérlek módosítsd a beállításokat. Ha elakadsz, nyugodtan vedd fel velem a kapcsolatot a email és/vagy XMPP címen, szívesen segítek, ha tudok.

A leírás FreeBSD FreeBSD16 szerverre készült, így a legtöbb beállítás a /usr/local/etc könyvtárra mutat a linuxban megszokott /etc helyett.

Előkövetelmény: szabadon módosítható DNS rekord beállítások

Az XMPP rendszer követelményei között szerepel több DNS rekord beállítása, így mindenképpen olyan DNS szolgáltató szükséges, amely támogatja az A, CNAME, SRV és TXT rekordokat. Az alábbi példák az example.net domaint használják; értelemszerűen módosítsd a saját domainedre.

A (és AAAA rekordok, ha ipv6 címe is van a rendszerner)

example.net. 1800 IN A a.szervered.ipv4.cime
example.net. 1800 IN AAAA a.szervered.ipv6.cime

CNAMEs a "komponens" aldomaineknek

proxy.example.net. 1800 IN CNAME example.net.
upload.example.net. 1800 IN CNAME example.net.
groupchat.example.net. 1800 IN CNAME example.net.
pubsub.example.net. 1800 IN CNAME example.net.

SRV rekordok

_xmpp-client._tcp.example.net. 1800 IN SRV 1 1 5222 example.net.
_xmpps-client._tcp.example.net. 1800 IN SRV 1 1 5223 example.net.
_xmpp-server._tcp.example.net. 1800 IN SRV 1 1 5269 example.net.

TXT rekordok

_xmppconnect.example.net. 1800 IN TXT "_xmpp-client-xbosh=https://example.net/http-bind"

Előkövetelmény: létező nginx szerver és SSL tanusítványok

Az alábbi két kategóriát ez az útmutató nem tartalmazza:

 • az nginx webszerver telepítése és beállítása
 • SSL tanúsítványok beszerzése a letsencrypt segítségével

Rendkívül sok mód áll rendelkezésre mindkettőre, és kiváló útmutatók találhatóak az interneten mindkét témában.

nginx mint reverse-proxy a Prosody XMPP szerver előtt

Ezzel a lépéssel lehetővé tesszük, hogy egy pl. egy weboldalt is ki lehessen szolgálni ugyanarról a domainről, mint az XMPP szolgáltatást; vagy egy olyan webfelületet, ami az XMPP szerverünkhöz biztosít hozzáférést, mint például a movim17.

Az alábbi blokk az nginx server { } blokkján belülre kell, hogy kerüljön, a location / beállítás elé:

  # BOSH
  location /http-bind {
     proxy_pass http://127.0.0.1:5280/http-bind;
     proxy_set_header Host $host;
     proxy_set_header X-Forwarded-For $remote_addr;
     proxy_buffering off;
     tcp_nodelay on;
  }

  # websockets
  location /xmpp-websocket {
    proxy_pass http://127.0.0.1:5280/xmpp-websocket;
    proxy_http_version 1.1;
    proxy_set_header Connection "Upgrade";
    proxy_set_header Upgrade $http_upgrade;
    proxy_set_header Host $host;
    proxy_set_header X-Forwarded-For $remote_addr;
    proxy_read_timeout 900s;
  }

  # http_upload
  location /upload {
     proxy_pass http://127.0.0.1:5280/upload;
     proxy_set_header Host $host;
     proxy_set_header X-Forwarded-For $remote_addr;
     proxy_buffering off;
     tcp_nodelay on;
  }

Automatikusan frissülő letsencrypt tanúsítványok a Prosody részére

A certbot által szolgáltatott beállítások bővíthetőek, így lehetőségünk adódik létrehozni a /usr/local/etc/letsencrypt/renewal-hooks/post/10-prosody.sh file-t, hogy amint frissül a tanúsítvány, a Prosody szerver is automatikusan megkapja azt.

Csak akkor működik, ha a Prosody szerver tartalmaz VirtualHost elemeket.

#!/usr/bin/env bash

for d in $(cat /usr/local/etc/prosody/prosody.cfg.lua | grep VirtualHost | sed -r 's/.*"([^"]+)"/\1/'); do
    prosodyctl --root cert import "${d/.conf/}" /usr/local/etc/letsencrypt/live/
done
/usr/sbin/service prosody restart

Szerezzük be a naprakész prosody-modules csomagot

A disztribúciókban elérhető verzió általában elavult; a letöltéshez szükség van a mercurial ( hg ) verziókezelőre.

mkdir -p /opt
cd /opt
hg clone https://hg.prosody.im/prosody-modules/ prosody-modules

Telepítsük a Prosody XMPP szervert

FreeBSD alatt:

pkg install prosody

(ha szükséges) luadbi SQLite támogatással

A FreeBSD pkg-n keresztül elérhető luadbi csomagja kizárólag a MySQL-t (abból is az 5.7-es verziót) támogatja, így ha szeretnénk SQLite adatbázist használni, le kell fordítani.

cd/usr/ports/databases/luadbi
make config
luadbi SQLite3
támogatással
luadbi SQLite3 támogatással
make
make install

A Prosody szerver beállítása

Ezeket érdemes futtatni, csak a biztonság kedvéért:

# az összes alábbi parancs root felhasználóként történik
mkdir -p /var/run/prosody
chown prosody:prosody /var/run/prosody
mkdir -p /var/db/prosody
chown prosody:prosody /var/db/prosody

# a http_upload modul részére
mkdir -p /usr/local/www/prosody
chown prosody:prosody /usr/local/www/prosody

prosody.lua.cf

plugin_paths = { "/opt/prosody-modules" }
admins = { "admin@example.net" }

modules_enabled = {
  "announce";
  "blocklist";
  "bookmarks";
  "bosh";
  "carbons";
  "cloud_notify";
  "csi";
  "csi_simple";
  "csi_battery_saver";
  "dialback";
  "disco";
  "http";
  "http_altconnect";
  "http_files";
  "limits";
  "log_auth";
  "mam";
  "motd";
  "offline";
  "pep";
  "ping";
  "posix";
  "presence";
  "private";
  "proxy65";
  "pubsub";
  "register";
  "roster";
  "saslauth";
  "server_contact_info";
  "smacks";
  "throttle_presence";
  "time";
  "tls";
  "turncredentials";
  "uptime";
  "vcard4";
  "vcard_legacy";
  "version";
  "watchregistrations";
  "websocket";
  "welcome";
}

modules_disabled = {
}

allow_registration = false;
daemonize = true;
pidfile = "/var/run/prosody/prosody.pid";

legacy_ssl_ports = { 5223 }
legacy_ssl_ssl = {
  key = "certs/https.key";
  certificate = "certs/https.crt";
}

c2s_require_encryption = true;
s2s_require_encryption = true;
s2s_secure_auth = true;

auth_append_host = true;

pep_max_items = 10000

-- több info: https://groups.google.com/g/prosody-users/c/U1LN78jhh_A
network_default_read_size = "*a"

trusted_proxies = { "127.0.0.1", "::1" }

storage = "internal"
-- amennyiben SQLite adatbázist használnál inkább:
--sql = {
--  driver = "SQLite3";
--  database = "/var/db/prosody/prosody.db";
--}

-- naplózás
log = {
  info = "*syslog";
}

-- a tanusítványok mappája a prosody beállításokon belül
certificates = "certs";

-- BOSH (XMPP HTTP-n keresztül)
http_ports = { 5280 }
http_interfaces = { "*" }
https_ports = { 5281 }
https_interfaces = { "*" }
cross_domain_bosh = true
consider_bosh_secure = true
cross_domain_websocket = true

-- mobil kliens optimalizációk
push_notification_with_body = true
push_notification_with_sender = true
smacks_hibernation_time = 86400

-- szerver kapcsolati adatok
contact_info = {
  abuse = { "mailto:admin@example.net", "xmpp:admin@example.net" };
  admin = { "mailto:admin@example.net", "xmpp:admin@example.net" };
  security = { "mailto:admin@example.net", "xmpp:admin@example.net" };
  support = { "mailto:admin@example.net", "xmpp:admin@example.net" };
};

limits = {
  c2s = {
    rate = "100kb/s";
    burst = "2s";
  };
  s2sin = {
    rate = "100kb/s";
    burst = "5s";
  };
}

-- erre az XMPP címre riasszon a rendszer, amint új felhasználó
-- regisztrál
registration_watchers = { "admin@example.net" }

-- Proxy
-- ez egy régi kiegészítő eszköz, nagy file-ok küldésénél hasznos
-- lehet
proxy65_ports = { 5000 }
proxy65_address = "YOUR.EXTERNAL.IP.ADDRESS"

-- http_upload
-- az előző modern verziója, amikor a kliens inkább feltölti a file-t a
-- szerverre
http_upload_path = "/usr/local/www/prosody"
http_upload_file_size_limit = 10485760

-- TURN/STUN
-- audio/video hívásokra; ehhez szükséges egy külső program, lásd később
turncredentials_secret = "HOSSZÚ-TITKOS-JELSZÓ-AMIT-KÉSŐBB-MÁSHOL-IS-HASZNÁLNI-FOGUNK";
turncredentials_ttl = 86400;
turncredentials_host = "A.SZERVERED.TELJES.DOMAIN.NEVE";
turncredentials_port = 3478

-- engedélyezd ezt a beállítást, ha szeretnéd, hogy regisztrálni lehessen
-- a szerveren
-- allow_registration = true;

-- beállítás domainenként
VirtualHost "example.net"
  authentication = "internal_hashed"
  -- itt add meg hogy milyen "külső" címen érhető el a szerver; ez az, ami
  -- az nginx-ben be van állítva
  http_external_url = "https://example.net/"
  http_host = "example.net"

  -- a http_upload module részére
  Component "upload.example.net" "http_upload"
    -- ugyaúgy meg kell adni, mint az előbb; a legtöbb beállítást minden Component-en meg
    --- kell adni külön
    http_external_url = "https://example.net/"
    http_host = "example.net"

  -- a proxy részére
  Component "proxy.example.net" "proxy65"

  -- csoportbeszélgetések részére - enélkül nincs lehetőség szobákat nyitni
  Component "groupchat.example.net" "muc"
    modules_enabled = {
      "muc_mam",
      "vcard_muc"
    }
  -- amennyiben szükséges, pl. movim - https://movim.eu/
  -- részére
  -- Component "pubsub.example.net" "pubsub"
  --  pubsub_max_items = 10000

Futtassuk az alábbi parancsokat, hogy betöltsük a tanusítványokat:

# töltsük be a meglevő tanusítványokat az első akalommal az
# előkészített letsencrypt kiegészítő parancsból:
bash /usr/local/etc/letsencrypt/renewal-hooks/post/10-prosody.sh

# készítsünk symlinket a fő tanusítványra, hogy az ún. legacy SSL modulok
# tudjanak mit használni
cd /usr/local/etc/prosody/certs
ln -s example.net.crt https.crt
ln -s example.net.key https.key

Indítst a Prosody szervert

service prosody start

Ha nem engedélyezted a regisztrációt, a prosodyctl paranccsal lehet felhasználót létrehozni:

prosodyctl adduser admin@example.net

(optionális) coturn TURN szerver a telepítése

Videó- és hanghívások támogatásához.

pkg install coturn

(optionális) coturn TURN szerver beállítása

Az alábbi beállítások egy olyan szerverre érvényesek, amelyik egyetlen, közvetlenül az internetre kapcsolt IP címmel rendelkeznek. Amennyiben ez nem igaz, a beállításokat ehhez mérten kell módosítani.

/usr/local/etc/turnserver.conf

listening-port=3478
tls-listening-port=5349
listening-ip=0.0.0.0
min-port=49152
max-port=65535
use-auth-secret
static-auth-secret=HOSSZÚ-TITKOS-JELSZÓ-AMIT-KÉSŐBB-MÁSHOL-IS-HASZNÁLNI-FOGUNK
server-name=example.net
realm=example.net
cert=/usr/local/etc/prosody/example.net.crt
pkey=/usr/local/etc/prosody/example.net.key
syslog
proc-user=prosody
proc-group=prosody

Tűzfal beállítások

Az alábbi portok mindeképpen szükségesek, hogy az XMPP szerver helyesen üzemeljen:

ipfw add 03600 allow tcp from any to me 5222
ipfw add 03700 allow tcp from any to me 5223
ipfw add 03800 allow tcp from any to me 5269
ipfw add 04100 allow tcp from any to me 5000

Amennyiben a TURN szerver is beállításra került:

ipfw add 04700 allow tcp from any to me 3478
ipfw add 04800 allow udp from any to me 3478
ipfw add 04900 allow tcp from any to me 5349
ipfw add 05000 allow udp from any to me 5349
ipfw add 05200 allow udp from any to me 49152-65535
ipfw add 05300 allow tcp from any to me 49152-65535

Az /etc/rc.conf file beállításában, hogy újraindítás után is beállításra kerüljenek:

firewall_script="/etc/rc.firewall"
firewall_type="workstation"
firewall_myservices="22/tcp 5222/tcp 5223/tcp 5269/tcp 5000/tcp 3478/tcp 3478/udp 5349/tcp 5349/udp 49152-65535/udp 49152-65535/tcp"
firewall_allowservices="any"
firewall_logging="YES"
firewall_logdeny="YES"
firewall_enable="YES"
firewall_quiet="YES"

Megjegyzés: a 22-es port a biztonság kedvéért van a listában, nehogy valaki kizárja magát a rendszerből.

Javaslat: érdemes a rc.conf file firewall_ részéről bővebben olvasni, mielőtt az ember alkalmazná, mert könnyű kizárni magunkat a rendszerből.

Végszó

Amíg használni az XMPP könnyű, egy szervert üzemeltetni egyáltalán nem az. Szerencsére a Prosody XMPP szerver rendszerigénye rendkívül alacsony, és a mai, gyors internetkapcsolatokkal akár otthon is, egy régi laptopon, vagy egy Raspberry Pi-n is lehetséges egy teljes értékű szervert üzemeltetni. Ha nem áll rendelkezésre fix IP, az sem baj: a DigitalOcean18 például ingyenes DNS szervert biztosít, amin egyszerű HTTP hívásokkal keresztül lehet módosítani a rekordokat, amennyiben frissül az IP cím.

A https://prosody.im/doc rengeteg, hasznos dokumentációkat tartalmaz, de sajnos kissé nehéz navigálni az oldalon.

Ha le akarod tesztelni a szervered, a https://compliance.conversations.im/ segít benne.

Amennyiben hibát találsz a leírásban, kérlek jelezd, de szívesen fogadok bővítést, kiegészítést is.

Sok sikert!


 1. https://www.trillian.im/↩︎

 2. https://pidgin.im/↩︎

 3. https://sourceforge.net/projects/miranda/↩︎

 4. https://github.com/petermolnar/awesome-pidgin-plugins↩︎

 5. https://xmpp.org/↩︎

 6. http://googletalk.blogspot.com/2006/01/xmpp-federation.html↩︎

 7. https://www.lifewire.com/set-up-gmail-account-with-macs-mail-application-2260069↩︎

 8. https://k9mail.app/documentation/accounts/providerSettings.html↩︎

 9. http://www.mutt.org/↩︎

 10. https://www.thunderbird.net/↩︎

 11. https://wiki.gnome.org/Apps/Geary↩︎

 12. https://www.elliott.org/blog/banned-from-facebook-permanently-how/↩︎

 13. https://omemo.top/↩︎

 14. https://prosody.im/doc/jingle↩︎

 15. https://astrachat.com/↩︎

 16. https://www.freebsd.org/↩︎

 17. https://movim.eu/↩︎

 18. https://www.digitalocean.com/↩︎